eSports

Esports Esports

eSports tarkoittaa kilpapelaamista tietokoneilla. Ei mitä tahansa kilpapelaamista, vaan kuten kilpaurheilussa, peleistä järjestetään mestaruusotteluita ja palkintorahat ovat sadoissa tuhansissa euroissa. Myös vedonlyönti on tullut tärkeäksi osaksi eSportsia ja rahaliikenne kasvaa vuosittain katsojamäärien noustessa.

Joitakin kilpapelaaminen vierastuttaa, toisia se riemastuttaa. Fanaattiset fanit tuntevat kuuluisimmat pelaajat nimeltä, keskustelevat yhdessä katsomistaan matseista ja seuraavat sarjataulukkoja kuin formuloissa ikään. Mestaruuskilpailut ovat suuria tapahtumia, jotka keräävät tuhansia katsojia paikan päälle suurten screenien eteen ja miljoonia katsojia kotipäätteilleen. Omaa joukkuetta kannatetaan ja kannustetaan sekä lyödään vetoa lisämausteeksi. https://www.paikallinen.info kertoo sinulle enemmän paikallisista eSports turnauksista ja tapahtumista.

Turnaukset

Kilpapelaamisen nimeksi on vakiintunut eSports ja monin tavoin tietokonepelaaminen muistuttaa perinteisiä kilpaurheilulajeja. Vastikään Activisionin ostama MLG (Major League Gaming) näyttää suoratoistona netissä pelejä ja lähettää eSports Reporttia, jossa käydään samaan tapaan läpi elektronisen urheilun tapahtumia kuin sporttivartissa tai urheiluruudussa.

Erojakin tietysti kilpaurheiluun on – lajia harrastavat uuden sukupolven nörtit ja hommasta puuttuu täysin liikunta. Syke toki nousee korkeaksi ES-juoman voimalla jännittävissä pelitilanteissa, kun panoksena ovat tuhansien eurojen voitot ja mainetta tai lohdutuspalkintona lapaset ja maitojunalla kotiin.

Jos et harrasta itse pelaamista, vaikeinta eSportsissa on ymmärtää peleistä mitään. Nopeasti liikkuva League of Legendsin pelikenttä näyttää sillisalaatilta, jossa rätisee ja paukkuu. Digipeleihin vihkiytymättömien on mahdotonta tajuta mitä nopeissa peleissä tapahtuu.

Lue millaisia turnauksia Twitch-suoratoistopalvelu lähettää ja mitä ovat ESL ja The International.

Pelit

Uuden urheilulajin hienoutena on se, että toisin kuin jääkiekko, tähän lajiin mahtuu monta erilaista peliä. Toisin kuin perinteisissä lajeissa, jotka ovat vuodesta toiseen samanlaisia, ja joissa ainoastaan pelaajat vaihtuvat vanhojen kehäraakkien alkoholisoiduttua, eSports muuttuu muutaman vuoden välein, koska uudet pelit ohittavat suosiossa vanhat ja pelien uudet versiot tuovat mukanaan uusia pelikenttiä ja ominaisuuksia.

Yksi suosituimmista peligenreistä on reaaliaikaiset strategiapelit, joihin kuuluu mm. Dota 2, League of Legends ja Starcraft 2. Nimenomaan näitä pelejä on mahdotonta seurata, jollet ole pelannut niitä itse.

Toinen suosittu pelimuoto on shooterit, eli FPS-pelit. Pelit perustuvat ampumiseen ja usein ovat joukkuemuotoisia. Tavoitteena on toisen joukkueen tuhoaminen, lipunryöstö tai pommin purkaminen. Suosituimpia pelisarjoja ovat Half-lifestä poikinut Counter-Strike, jonka uusin versio Global Offensive, on julkaistu 2012 ja Call of Duty-sarja, joka sai alkunsa WWII-aiheisista sotapeleistä 2003 lähtien. Jälkimmäinen on tunnettu huonoista yksinpeleistään, joissa on kujanjuoksua ja loputtomasti syntyviä vihollisia.

Ensimmäisiä suosittuja nettipelejä, joissa kilpailtiin, olivat mm. Quake, Unreal ja Warcraft, sekä ensimmäinen Starcraft, jota alettiin todenteolla pelata Etelä-Koreassa alueen finanssikriisin tehtyä 90-luvun lopulla monet työttömiksi.

Vedonlyönti

Palkinnot ovat nousseet parin viimeisen vuoden aikana mestaruuskilpailuissa jo miljoonaan euroon. Parhaimmat tiimit saavat sponsorisopimuksia komponenttivalmistajilta, kuten Samsungilta, ja lajin liikevaihto kasvaa kymmenillä miljoonilla vuosittain! Enemmän rahaa liikkuu pelissä myös siksi, että eUrheilu on nykyään suosittu vedonlyöntikohde. Netissä on jo useita sivustoja, jotka näyttävät suosituimpien pelien tulevat matsit ja niiden kertoimet. eSports on nykyään siis tapa tehdä rahaa! Jos seuraat lajia ja tunnet pelaajat ja joukkueet, on vain pieni kynnys ottaa ammattitaitosi käyttöön ja lyödä vetoa voittajan puolesta. Voit rikastua seuraamalla rakasta lajiasi. Kuten muissakin urheilulajeissa, myös eSports on täynnä yllätyksiä, joten taitava vedonlyönti vaatii hyvää vaistoa ja laajaa perehtymistä.

eSports on valtavan mielenkiintoinen uusi laji, jonka kasvua on vaikea vielä arvioida. Se voi pysyä vielä monta vuotta rajallisessa suosiossa, mutta suosio voi myös totaalisesti räjähtää millä hetkellä tahansa. Lue myös muista aiheistamme: