eSports turnaukset

Esports turnaukset Esports turnaukset

Kuten internet, faksilaitteet, tuuletinlippikset ja Nokian N-Gage, myös eSports kasvoi yhtäkkiä ja yllättäen valtavaksi maailmanlaajuiseksi ilmiöksi. Teknologian luoma mahdollisuus pelata reaaliaikaisesti ketä tahansa vastaan ympäri maapallon on mullistanut tavan, jolla tietokonepelejä pelataan. Nörtti pc-pelaaja, joka olisi hakattu vielä 15 vuotta sitten yläasteen kovisten toimesta, onkin nykyaikana se viilein jäbä, joka villitsee naiset ja kerää marjoja. Jos CS hiirikäsi jakaa varmalla otteella headshotteja, suosio on taattua.

Pelimaailma on kuitenkin kotipitäjää pidemmällä vaikka netti tuokin sen jokaiseen kirkonkylään. Maailmassa järjestetään vuosittain valtavia mestaruuskilpailuja, joiden voittajat ovat kotimaidensa kansallissankareita ja julkkiksia. Lajissa käytetään dopingia tarkkaavaisuuden lisäämiseen, istumalihakset ovat kovilla äärimmäisen tiukkojen matsien aikana ja panoksena ovat satojen tuhansien palkinnot, jotka voivat livetä kädestä yhtä helposti kuin hikinen hiiri.

Kaikki alkoi Koreasta

Kauko-idässä tapahtui taloudessa odottamaton romahdus 90-luvun loppupuolella. Tämän johdosta korealaiset työikäiset miehet menettivät työpaikkansa ja jäivät toimettomina kotiin istuskelemaan. Blizzardin StarCraft julkaistiin vuonna 1998 ja ahkerat aasialaiset saivat uuden harrastuksen. Vuonna 2000 Korean hallitus perusti kulttuuri- ja urheiluministeriön alaisuuteen KeSPAn, Korea e-Sports Associationin, jonka tehtävänä on hallinnoida eSportsia Koreassa. KeSPA on maan kilpapelaamisen kattojärjestö. Järjestö mm. on määrittänyt korealaisten ammattipelaajien minimipalkan ja sopimusehdot vähintään vuoden mittaisiksi. KeSPA on myös kehittänyt ranking-järjestelmiä.

World Cyber Games

World Cyber Games oli maailman suurin eSports-tapahtuma, jossa oli vuonna 2013 500 pelaajaa 40 eri maasta ja se järjestettiin Kiinassa. Vuosittaisen kilpailun pääsponsorina toimi Samsung ja voittajat palkittiin kulta-, hopea- ja pronssimitalein, muiden urheilukilpailujen tapaan. Peleinä oli mm. maailman pelatuin FPS-peli CrossFire, FIFA 2014, LoL, StraCraft 2 ja Super Street Fighter IV.

Alkunsa WCG sai Koreasta vuonna 2000 ja järjestäjänä oli KeSPA. Ensimmäisenä vuonna peleissä oli mukana mm. Age of Empires II ja Quake III Arena, sekä FIFA 2000. Yhteenlaskettu voittopotti oli 200 000 dollaria. Jo 2001 kilpailuista tehtiin huomattavasti suuremmat ja palkintopotti nousi 600 000 dollariin ja kilpailuun otti osaa melkein 400 000 pelaajaa 24 maasta.

2004 turnaus järjestettiin ensimmäistä kertaa Korean ulkopuolella ja voittosummaksi nousi yhteensä 2,5 miljoonaa dollaria. Tunnettua turnausta järjestettiin vuoteen 2013 ja seuraavan vuoden alussa turnauksen toimitusjohtaja ilmoitti, että pillit laitetaan pussiin. Monet yhteistyökumppanit mainitsivat vaikeuksista tulla toimeen toimitusjohtajan ja järjestävän organisaation kanssa.

The International, Dota 2

TI on Valven järjestämä valtava mestaruusturnaus, jossa pelataan Dota 2:sta. Dota 2 on battle arena peli, jossa on kaksi joukkuetta, jotka yrittävät tuhota toisen joukkueen tukikohdan tärkeimmän rakennuksen. Pelimuodosta tuli suosittu Starcraftin editorilla tehtyjen kenttien avulla ja kun Warcraft 3 julkaistiin editorinsa kanssa, MOBA-peleistä tuli älyttömän suosittuja. Ensimmäinen supersuosittu modi WC3:n oli Defense of the Ancients (DotA). Pelistä syntyi jatko-osa Frozen Thronen jälkeen DotA: Allstars.

2008 vuoteen mennessä huomattiin, että peli kerää valtavaa huomiota ja Valve palkkasi viimeisimmän modaajan, IceFrogin, suunnittelemaan pelille jatko-osan.

The International on Valven järjestämä vuosittainen Dota 2-turnaus. 16 joukkuetta saavat kutsun turnaukseen ja 2011 lähtien kilpailun potit ovat kasvaneet huimiksi. Ensimmäisenä vuonna palkintopotti oli 1,6 miljoonaa dollaria ja pääpalkinto oli miljoona! Viimeisin kisa järjestettiin Seattlessa elokuussa 2015 ja voittopotti oli yhteensä hämmästyttävät 18 miljoonaa dollaria rikkoen kaikki aikaisemmat ennätykset.

Nettipelaaminen on rahakasta hommaa, mutta samalla äärimmäisen kovaa kilpailua. Jos alat pelaamaan tosissasi, vastassasi on miljoonia pelaajia ympäri maailman.