eSports pelit
Viime vuosina eSports on kasvanut hurjiin mittoihin ja pelien viehätys on tarttunut myös moniin, jotka eivät suuremmin ole aikaisemmin piitanneet pelaamisesta. Kuten moni lukijoista, myös kirjoittaja on pelannut lukemattomia tunteja erilaisia strategia- ja FPS-pelejä moninpelinä laneilla ja netissä. On hienoa ja hieman helpottavaa nähdä, että pelaaminen otetaan lopulta vakavasti. Monet tekevät itselleen pelaamisesta ammatin. Taso on niin kovaa, että pelaaminen edellyttää päivittäistä harjoittelua ja elämäntavat noudattavat monilla huippu-urheilijan rutiineja.
Pelejä on moneen lähtöön ja osa pysyy suosittuna vuodesta toiseen, kun taas toiset saattavat kerätä hetkellisesti suosiota ja kadota sitten tyystin maailman pelikartalta. Suosituimmilla peleillä on valtava vaikutus koko peliteollisuuteen ja ilman niitä koko genreä ei olisi kehittynyt. Alle listaamme tärkeimmät pelit, jotka ovat eSportsin ydin.
Dota 2
Kuten jo käsittelimme tätä Valven peliä artikkelissamme peliturnauksista, Dota 2 on maailman suosituin nettipeli. Pelissä on kaksi joukkuetta ja tavoitteena on tuhota toisen päärakennus, jolloin voittaa pelin. Vuoden 2015 parhaat pelaajat tienasivat satoja tuhansia euroja! Viisi parasta ovat keränneet pelin olemassaolon aikana yli 1,5 miljoonaa dollaria voittoja! Tätä peliä seurataan Twitch-toistopalvelun kautta ympäri maailmaa miljoonien katsojien toimesta ja suosio vain kasvaa vuosi vuodelta.
League of Legends
Maailman toiseksi rahakkain nettipeli on League of Legends, joka on Riot pelitalon luoma MOBA-peli, joka noudattaa samaa kaavaa kuin Dota 2. Itse asiassa, kumpikin peli on syntynyt alkuperäisestä Warcraft 3:n modista omaksi pelikseen, joten ne ovat hyvin samanlaisia. LoL on julkaistu 2009 ja peli on hieman suoraviivaisempi ja helpompi oppia kuin Dota 2. Suurin palkintopotti, joka LoLista maksettiin vuonna 2015, oli 2,1 miljoonaa dollaria pelin maailmanmestaruuskisoista. Finaali järjestettiin Berliinissä ja voittoon ylsi korealainen SK Telecom T1 ja vei kotiin 1 000 000 dollaria. Tiimiin kuului 6 pelaajaa, joten ihan mukavat voittorahat. Eniten tienannut yksittäinen pelaaja, Faker, on ansainnut LoLista voittorahoja noin puoli miljoonaa dollaria. Muista myös, että parhaita pelaajia lahjotaan sponsorien toimesta ja varsinkin Koreassa he ovat kuuluisuuksia.
StarCraft 2: Hearth of the Swarm
Starcraft on ollut pioneeripeli heti kilpapelaamisen lähtökuopista asti. Starcraft II oli kauan odotettu jatko-osa mielettömän suositulle ensimmäiselle pelille. Kansa sai odottaa jatko-osaa kokonaiset 12 vuotta! StarCraft on sotaisa tulevaisuuteen sijoittuva strategianaksu ja se käytännössä synnytti kilpapelaamisen Koreassa, josta eSports levisi koko maailmaan. Tosiaikastrategia on helppo pelattava, mutta hyvin vaikea hallita mestarillisesti. Jos koskaan näet matsia, jossa korealaiset pelaavat SC II:sta, huomaat miten pitkälle hiiren liikkeet ja näppäimistön pikakomennot on harjoiteltu. Pelin kehittäjä Blizzard järjestää vuosittain StraCraftin maailmanmestaruuskilpailut, jotka nähtiin viimeksi marraskuussa Kaliforniassa. Pelin voittaja, korealainen sOs, käveli kilpailusta kotiin 100 000 dollarin voittosekki taskussaan. Ensimmäinen ei-korealainen pelaaja oli Lilbow, 20-vuotias ranskalainen, joka sijoittui 12. Kaikki parhaat pelaajat ovat poikkeuksetta korealaisia.
Counter-Strike: Global Offensive
Vanhat veteraanit muistavat vielä 1998 syntyneen alkuperäisen Counter-Striken. Ai, niitä muistoja. Valitettavasti aika on ajanut ohi alkuperäisestä pelistä ja samoin myös CS: Sourcesta, joka tuli vuonna 2004. Nykyään Valven supersuosittu pelisarja vetää Global Offensivella, joka on julkaistu 2012. Peli on taktinen shooter, jossa joukkueet pelaavat joko terroristeina tai counter-terroristeina. Pelin ominaisuutena on muun muassa se, että pelaajan kuollessa, tämä pysyy kuolleena kierroksen loppuun. Pelin kentissä on erilaisia tavoitteita, joista osassa pitää purkaa pommia tai suojella panttivankeja. Kierroksen alussa ostetaan varusteet ja vihollisia tappamalla saa rahaa, jolla varusteita voi ostaa.
CS: GO pelistä järjestetään useita isoja kilpailuja vuosittain ja suurimpien kilpailujen pääpalkinnot ovat 100 000 dollaria. 2015 ESL, Electronic Sports League, järjesti Euroopassa kaksi suurta turnausta ja Dreamhack järjesti yhden turnauksen Romaniassa.
Rakastatko pelejä ja pelaamista? Ehkä kannattaa aloittaa ammattilaisura. Huipulle on kuitenkin kova kiipeäminen, joten lue nämä jutut ensin: